Α.Ο. Σπάρτακος Ν. Πολιτεία

Μάθετε την ιστορία, το σκοπό και τους στόχους μας.

spartakuspoliteia

Ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται στο χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και των δύο τομέων απασχολώντας και εκπαιδεύοντας νέους και νέες σε “υγιείς” συνήθειες και ενασχολήσεις.

Ο σύλλογος μας εδρεύει στο Δήμο Εύοσμου / Κορδελιού ,ένα συνεχώς διευρυνόμενο από άποψη πληθυσμού Δήμο με συνέπεια να υφίσταται αυτή την στιγμή ένας μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών που μπορούν να απορροφηθούν από το σύλλογο μας με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που η συγκεκριμένη δράση συνεπάγεται.
δημιουργία των καινούργιων τμημάτων ο σύλλογος έχει προχωρήσει καταρχήν σε συμφωνία με ειδικευμένους, γυμναστές προπονητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α.. καθώς και σε:

• Συνεργασία με τον Δήμο Εύοσμου / Κορδελιού για ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους κοινωνικής κρίσης ,σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά αυτών στην άθληση
• Οι ήδη υφιστάμενοι χώροι που εκμισθώνει ο σύλλογος μας έχουν μετατραπεί από εμάς σε αίθουσες εφοδιασμένες με όργανα ενδυνάμωσης καθώς επίσης και σε αίθουσες διδασκαλίας και βιντεοπροβολών.
• Πραγματοποίηση εκδηλώσεων  

Πέραν από τον προαναφερόμενο στόχο της προσέλκυσης νέων παιδιών στην ιδέα του αθλητισμού ο σύλλογος προβλέπει στην αύξηση του ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο άθλημα του ταεκβο-ντο ITF, άθλημα το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα και οι υποδομές του οποίου σε ότι αφορά δημόσια προβολή , εμπειρίες αθλητών , και προπονητών ,αθλητικές εγκαταστάσεις , βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Προς τους σκοπούς αυτούς το σωματείο ενδεικτικά : -Συμμετέχει στα πρωταθλήματα και αγώνες τοπικής, περιφερειακής και πανελλήνιας κλίμακας, που διοργανώνουν οι αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις στις οποίες ανήκει. -Συμμετέχει σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Το Σωματείο μας διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προπόνησης (στόχους, στρώματα, και άλλα εξαρτήματα), για την καλύτερη εκπαίδευση των μελών / αθλητών.

Το Σωματείο μας συνεργάζεται με καταξιωμένους στον χώρο προπονητές .

Σκοπός του Συλλόγου

1. Σκοπός του Συλλόγου είναι η σωματική και ηθική ανάπτυξις των μελών αυτού, η διοργάνωση και συμμετοχή αυτού σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους.

2. Ως αθλητικός σύλλογος αποφασίζεται ότι θα δημιουργήσει εν καιρώ τμήματα: χειροσφαίρισης, πεζοσφαίρησης, αντισφαίρησης, επιτραπέζιας αντισφαίρησης, ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρησης, στίβου, κλασσικού αθλητισμού, υγρού στίβου, χειμερινών γενικά σπορ, γυμναστικής, ρυθμικής και ενόργανης, χορού - μπαλέτου και όλων των άλλων γνωστών αθλημάτων, για τα οποία υπάρχει ή πρόκειται να συσταθεί εν Ελλάδι, αντίστοιχη ομοσπονδία. Η απαρίθμηση άνω δεν είναι περιοριστική, αλλ' ενδεικτική.

3. Δια την επίτευξη του ο Σύλλογος διοργανώνει και συμμετέχει εις παντός είδους αθλητικούς αγώνας και πολιτιστικές διοργανώσεις διαλέξεις και εκδρομάς, ιδρύει γυμναστήρια και εκδηλώσεις εντευκτήρια των μελών του και μετέρχεται παντός μέσου προς διάδοσιν και εξύψωσιν του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Οι χώροι μας

Δυναμικά αθλήματα, πόσο είναι ωφέλιμα;

Για τους λαούς της Ανατολής, η συμμετοχή σε ένα άθλημα, κυρίως στις πολεμικές τέχνες (δυναμικά αθλήματα), δεν είναι απλά ένας τρόπος εκγύμνασης του σώματος, ούτε μόνο η αναζήτηση της νίκης, αλλά κάτι περισσότερο. Θεωρείται εκγύμναση του πνεύματος και παροχή στον αθλητή όλων εκείνων των στοιχείων που θα του είναι απαραίτητα στην καθημερινή του ζωή. Οι πολεμικές τέχνες, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα αθλήματα, προσφέρουν στους αθλητές, μια σειρά από στοιχεία/«εφόδια», τα οποία αποκτούν στο άθλημά τους και σχετίζονται με τον τρόπο διεξαγωγής του. Αναζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία, η καθημερινή δραστηριότητα των πολεμικών τεχνών, δομεί στον χαρακτήρα του αθλητή ανθρώπινες αξίες όπως σεβασμό και υπακοή, αλλά και πολλά πνευματικά/ψυχολογικά στοιχεία:

Αποφασιστικότητα- αντιπροσωπεύει τη δύναμη της πρόθεσης, της θέλησης του καθενός να φτάσει στο στόχο του. Πηγάζει από το εσωτερικό κίνητρο του ατόμου και το ωθεί προς ένα στόχο. Εκφράζει τη δέσμευση για την «αποστολή» του αθλητή, την επιθυμία για επιτυχία. Για παράδειγμα, η ανοχή στον πόνο και η ταχύτητα εκτέλεσης είναι στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά των αθλημάτων αυτών, και τροφοδοτούν τον αθλητή με την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει στην καθημερινότητά του.

Θάρρος-αναφέρεται στην ικανότητα να ενεργεί κανείς παρά τον υπαρκτό φόβο. Εκφράζει την ικανότητα του ατόμου να ρισκάρει, με φόβο την προσωπική του υγεία πολλές φορές, να δράσει γρήγορα μη αναλογιζόμενος τις συνέπειες. Πολλές φορές οι καταστάσεις δείχνουν να ευνοούν την αποχώρηση αλλά για τον αθλητή των πολεμικών τεχνών «αυτός που τα παρατά δεν μπορεί να γίνει νικητής και αυτός που είναι και νιώθει νικητής δεν τα παρατά ποτέ» (a quiter never wins and a winner never quits).

Ισορροπία-η ικανότητα να διατηρεί ο αθλητής τα απαιτούμενα προς απόδοση στοιχεία (συγκέντρωση, προετοιμασία, έλεγχος του εαυτού, αυτοπεποίθηση, ενεργοποίηση). Στις πολεμικές τέχνες η ισορροπία των στοιχειών που απαιτούνται αποκτά ξεχωριστή αξία αναλογιζόμενος κανείς ότι η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αγώνα. Ο αθλητής επιδιώκει να καλλιεργήσει όλα τα μέρη που απαρτίζουν την επιτυχημένη συμμετοχή, μαθαίνει να εστιάζει σε ό,τι σημαντικό και επικεντρώνεται στη δουλειά και τη σωστή προετοιμασία. Η αξία της περισσότερης, από άλλα αθλήματα, προσοχής στη λεπτομέρεια συνδέεται ασφαλώς με την προσπάθεια για ατομική προστασία στον αγώνα.

Εστίαση της προσοχής- ο αθλητής των πολεμικών τεχνών δουλεύει την συγκέντρωση σε κάτι συγκεκριμένο, έχει μάθει να εστιάζει είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά στο κατάλληλο στοιχείο. Έτσι, του δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιείται με βάση την ανάγκη της κάθε περίστασης και να στοχεύει τις πληροφορίες, οι οποίες του είναι απαραίτητες.

Αυτοέλεγχος- η προσπάθεια να συγκρατηθείς αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία, η ενεργητικότητα την οποία προτρέπεις τον εαυτό σου να βγάλει, η αυταπάρνηση με την οποία συνεχίζεις μια δύσκολη και επίπονη μονομαχία, είναι στοιχεία που αν μη τι άλλο δηλώνουν άτομο με έλεγχο των προσωπικών του συναισθημάτων. Οι χαμηλοί τόνοι στους πανηγυρισμούς, η επιδοκιμασία και ανταλλαγή χειραψίας με τον αντίπαλο στο τέλος του αγώνα, ακόμη και όταν θέλεις να πανηγυρίσεις έντονα, σε «καλούν» να ελέγξεις τον εαυτό σου και να «μεταθέσεις» το συναίσθημά σου στην «ώρα του».

Ανθεκτικότητα-αναφέρεται τόσο σε σωματική όσο και σε πνευματική ανθεκτικότητα. Είναι η δυνατότητα να αντέχεις και να ξεπερνάς τις αντιξοότητες και τον πόνο, να «σηκώνεσαι» μετά την αποτυχία με σκοπό να συνεχίσεις για την επιτυχία. Διδάσκεσαι να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις τον αγώνα σου, στοιχείο απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και προσωπικής καθημερινότητας.

Τα παραπάνω στοιχεία και πόσα άλλα ακόμη, αποτελούν τα ψυχοπνευματικά εφόδια του αθλητή των πολεμικών τεχνών. Ωστόσο δεν είναι πάντα αυτονόητα. Όπως και η γενικότερη έννοια του αθλητισμού έτσι και τα αθλήματα των πολεμικών τεχνών δεν είναι εξ΄ορισμού θετικά. Το κάθε στοιχείο και η κάθε έννοια αποκτούν την υπόσταση που συνηθίζουμε να τους δίνουμε. Αν διαχειριστούμε τον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες με τον ωφέλιμο τρόπο τότε μόνο θα αποβούν ωφέλιμα στους συμμετέχοντες.

Ζαρώτης Ιωάννης, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος
Πηγή: Psyxology.gr 

Επικονωνία

Ωκεανού/Προέκταση Ολυμπιαδος
Θεσσαλονίκη
562 24
Χάρτης

+30 231 068 8811

info@spartakusneapolitia.gr